Hoe werkt een domeinnaam?

Iedere website heeft zijn eigen domeinnaam en zodra je die intikt kom je op de desbetreffende site terecht. Maar voordat die website aan jou getoond kan worden, gebeuren er eerst allemaal dingen. En dat zijn er meer dan je denkt!

Wat is een domeinnaam?

Laten we beginnen bij het begin. Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Onze domeinnaam is IDFNV.com maar achter elke domeinnaam zit een IP-adres. Elke apparaat dat verbonden is aan het internet heeft zijn eigen cijferreeks, dit wordt het IP-adres genoemd. Omdat je website ook op een webserver draait die verbonden is met het internet, heb je dus ook je eigen persoonlijk IP-adres. Dankzij het DNS (DomainNaamSysteem) wordt de cijferreeks omgezet naar een domeinnaam. Omdat het lastig is om een lange cijferreeks te onthouden, wordt er gewerkt met domeinnamen bij het zoeken naar website.

Domeinnaam gebruiken voor een e-mailadres

Tegenwoordig worden domeinnamen ook steeds vaker ingezet voor een persoonlijk e-mailadres. Je kent waarschijnlijk icloud.com en hotmail.nl maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen domeinnaam te registeren. Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld [email protected] als e-mailadres te gebruiken.

Wat kan wél en wat kan niet?

  • Een domeinnaam is tussen de 2 en 63 tekens, inclusief de toevoeging .nl, .com, .info, ect.
  • De domeinnaam mag geen spaties bevatten.
  • Domeinnamen zijn niet hoofdlettergevoelig. PietjePuk.nl is dan ook hetzelfde als pietjepuk.nl
  • Speciale tekens zoals !#$%^& mogen niet gebruikt worden in een domeinnaam.
  • Een domeinnaam bevat alleen cijfers, letters of een liggend streepje
  • Mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden

Je domeinnaam registreren

Het is belangrijk om op tijd je domeinnaam te registreren. Als het nog mogelijk is, is het verstandig om de domeinnaam te checken voordat je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Je wilt natuurlijk niet een lastige domeinnaam, hoe simpeler hoe beter.

Als we kijken naar online marketing is het belangrijk dat de naam van uw dienst of product verwerkt is in uw domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan www.goedkoopspeelgoed.nl of www.voordeligevakanties.nl. Dit zijn hele duidelijk domeinnamen. Lever je ook aan het buitenland? Overweeg dan om ook .de en .be te registereren. Je kunt ze maar alvast hebben!

Je domeinaam bij IDFNV registreren? Dat is geen enkel probleem, check hier of je domeinnaam nog vrij is!

 

Hosting